DĚJINY HAUTE COUTURE II

Revoluce mládeže 1968 a vymyslel mini sukně se také špatně odrazili na Haute couture, jelikož vysoká móda vždycky vsázela na dlouhé večerní róby. Nové talenty Yves Saint Laurent, Andre Courreges, Pierre Cardin ale dokázali udělat současnost jako největší přednost vysoké módy. Éra hippies zase špatně odrazila na precizní principy šití. Svou činnost skončilo spousta módních domů kvůli nedostatku klientů, kterých podle statistiky zůstalo kolem 2000 po celém světě. 

 

Ke konci XX století v Paříži zůstalo jenom 20 Haute couture a jenom 200 klientů. Všichni návrháři tvořili

a vystavovali v různých ročních obdobích a byli to úžasné kolekce uměleckého nádechu. Přehlídky, na které nebylo možné se dostat, byly opravdovou inspirací pro kolekce pret-a-porte. Byla to ukázka nejvyšší úrovně umění a fantazie. Bohužel doba euforie uplynula: 11 září 2001 v USA, poté nekonečné války na Východě... Čas oslav minul, nebyla náhoda ukázat světu šaty za 200 tís eur a bohatá klientela začala odpadávat.


Móda Haute couture, která se zrodila v Paříží v roce 1857 poté, co Charles Frederick Worth otevřel svůj Dům módy, byla výsledkem bohatého života monarchie: plesy, křtiny, svatby, korunovace vyžadovaly speciální, luxusní šaty s vytříbeným vkusem. Nyní, o 150 let později, kromě udělení Ceny Akademie Oskar a ještě pár slavnostních akcí, nezbyla možnost kam nosit drahé návrhářské věcí.