EMOCE TVORBY

Každá životní událost v nás vyvolává emoce. Nemusí to být zrovna emoce radosti nebo štěstí, po kterých touží každý z nás. Občas se musíme poprat i s emocemi negativními. Měli bychom si uvědomit, že i tyto negativní emoce jsou přirozenou součástí života každého z nás a v rozumné míře nás mohou také donutit zamyslet se nad naším životem. Pokud se jimi však necháme ovládnout, ovlivňují nejen naše chování navenek, ale rozbíhají v těle nebezpečné procesy a zabraňují nám tvořit pozitivní věci. Jak tedy můžeme zvládat negativní emoce?

 

Jedním ze způsobů, jak na to, je tvorba. Asi určitě víte, že spojení mezi emocemi a uměním je něco samozřejmého. Umělci jsou citliví lidé a prožívají silné emoce. Někdy stačí nepatrná změna v životě a veškerá tvorba nabírá jiný směr a ve většině případů ten správný. Proto s jistotou můžeme tvrdit, že umění vzniká z emočního přetlaku. Jak je známo, umělec tvoří emocionálně, nikoliv racionálně. Dokonce spousta z nich vyhledává něco, co by je rozrušilo anebo vyvedlo ze stavu, který jím nepřispívá v tvorbě. I když zmiňuji umělce, neznamená to, že tato metoda neplatí pro ostatní. Také netvrdím, že to pomůže každému, ale proč alespoň nezkusit vzteky namalovat nějaký obraz, jít něco nebo někoho vyfotit, upéct koláč nebo se pokusit o nějakou tvorbu, která je vám nejblíž, než přenášet emoce na ostatní?

 

Možná tím, jak se naučíte vyrovnávat se svými negativními emocemi, změníte nejenom sebe, ale také přispějete k pozitivní změně celé ekonomiky. Možná právě Vámi upletený svetr nebo ušité šaty budou nejžádanějším výrobkem 21 století… To nikdy nevíte, dokud si to sami nezkusíte. A byla by škoda nevyužit potenciálu, který nám náš vztek „dává“.

A jak ovládáte negativní emoce Vy?

FOTO Neha Pandey

KOLÁŽE Michelle

MUA&STYLING  kosmetiks.czprague.style

MODELKA Natálie

MA Crush Models

ŠATY NK.La Perle Dress