EKOLOGICKÉ MYŠLENÍ JE NOBLES

Každodenní  zásobování obchodů nás vede k utrácení horentních sum za nákupy oblečení, potravin, elektroniky, kosmetiky a jiného spotřebního zboží. Ano, u všech těchto odvětví se jedná pouze o spotřebu. Už tomu není tak jako dříve, že boty vydržely několik sezón a nové spotřebiče téměř do smrti. Bohužel nyní se hledí více na kvantitu nežli na kvalitu. Můžeme to ale změnit!

 

Ohromně přehlcený trh tak vede i k obrovské produkci odpadu. Miliony tun vyprodukovaného odpadu ročně, který míří buď na skládky, kde se toxické látky z odpadů rozkládají v půdě a při procesu rozkladu se uvolňují skleníkové plyny, nebo se pálí ve spalovnách, kde následně dochází ke znečišťování ovzduší. Bohužel nejhorší  likvidace odpadu je konec odpadků ve volné přírodě, kde to nejvíce můžeme zpozorovat jsou pláže a oceány. Pojďme se společně zamyslet nad tím, jak můžeme snížit produkci odpadu! 

 

Oblečení

Dnes se chci zaměřit převážně na oblečení. Praská vám skříň ve švech a stále nakupujete nové a nové oblečení. Stop! Zamyslete se nad každým novým kouskem, zdali ho opravdu tak potřebujete, máte pro něj využití a nekupujete ho jenom kvůli novým trendům... Takový nový kousek na sebe, který stojí za koupi, by měl být hodící se  k více kouskům vaší garderoby. Kombinováním věcí, které už máte doma, budete mít pokaždé jiný a něčím originální outfit. Pokud takto začnete přemýšlet, ulehčíte nejen planetě, svému šatníku, ale především vaší peněžence.

 

V poslední době se často mluví o FAST FASHION. Je to způsob, kterým většina velkých značek vyrábí své produkty. Výroba má být co nejrychlejší a především co nejlevnější. Zboží se vyrábí v zemích s levnou pracovní silou, kde se nedbá na ochranu podmínek, ve kterých zaměstnanci pracují. Každý týden vidíme ve výlohách obchodních řetězců kategorie mass market nové a nové oblečení. Jedná se ale o zboží, které určitě už máme ve skříni, jenže trošku jiného střihu nebo barvy. Všechno to nás nutí nakupovat věci, které v 90% ani nevyužijeme. A tak pro lidi, kteří by si rádi něco koupili je dilemata co si vybrat. V případě nakupování nejde ale o kvantitu, ale vždy o kvalitu. Správně sestavený šatník vám pomůže ušetřit nejenom vaše peníze, ale čas a také stres, který většina prožívá při nakupování.

 

Další věc, snažte se o nakupování pouze udržitelné módy. Co to znamená?
Nakupujte oblečení z materiálů, které nechají vaši pokožku dýchat – ekologické a dobře recyklovatelné materiály jako jsou např.: organická bavlna, bambus, různé veganské materiály, které nejsou živočišného původu, nebo p
říze, která vznikla z recyklovaných PET lahví a plastů. Mimochodem textil z plastu je měkký, nadýchaný a příjemný. 

Co s obnošeným oblečením? Určitě ho nevyhazujte, je hned několik variant, jak s ním naložit. Ze starého trika si můžete ušít tašku na nákup a nebudete muset kupovat ty odporné igelitové tašky, které pod tíhou nákupu praskají. Navíc budete styloví a eco friendly! 

 

Další možnost je své oblečení věnovat na charitu - je spousty lidí, kterým udělá radost obyčejná bunda či tenisky, které nám už přijdou nemoderní nebo moc opotřebené. V takovém případě můžete oblečení odevzdat do sběrného kontejneru na použité oděvy. Ale nezapomínejte že i tam se musí dávat oblečení v určitém stavu a hlavně složené a vyprané! Nebo jej můžete odnést osobně např. do Armády spásy, kde lidem bez domova udělá radost! 

Kontejnery na obnošený textil naleznete zde: www.recyklujemetextil.cz 

 

Dále se podívejte i u svých oblíbených značek, zdali třeba nepraktikují sběr nechtěného oděvu a obuvi. Například značka H&M nabízí dokonce menší slevu na nákup zboží, když přinesete svoje staré oděvy či obuv. A co se děje s oblečením, když ho odevzdáte na prodejně? Obnošené oblečení třídí třídící linka německé firmy I:CO – z názvu vyplývá  “I collect” (Sbírám). Firma funguje po celém světě.  Každé hezké, nepoškozené a nositelné oblečení se dostane druhou šanci na secondhandovém trhu a je znovu prodáno. Zbývající oblečení se opět recykluje. 

 

Pokud nechcete ani jedním z těchto způsobů své oblečení odevzdat, můžete ho sami prodat a vydělat si tak nějaké peníze třeba na seberealizaci. Naše motto: Oblečení nevyhazuj, ale daruj ho nebo prodej. Dělej to, co má smysl!

 

Pojďme společně ulehčit nám i naší planetě! Myslete ekologicky, myslete na budoucnost a buďte Nobles!