DĚJINY HAUTE COUTURE III

Fascinace levnějšími a často i originálními vintage šaty prospívá zániku Haute couture ještě více. Ze slavných domů couture zůstali do roku 2008 pouze dva - Chanel a Dior. Zajímavé je, že v jejich čele nejsou vůbec žádní francouzští návrháři: Karl Lagerfeld je Němec, John Galliano pochází z Gibraltaru.

 

Módní dům velice talentovaného Lacroixa se také nachází před zkrachováním, proto se návrhář rozhodl prodat koncern LVMH jako zbytečnost, která nemá budoucnost. Zůstali však dva skuteční francouzští tvůrci se svými malými domy - návrhář Adeline Andre a Dominic Ciro. Ital Valentino, který tvořil velmi ženské a elegantní modely, odešel do důchodu, Armani začal dělat módu haute couture. Pařížská vysoká móda byla krůček před zánikem! 

 

V zajmu záchrany Pařížské Haute couture bylo rozhodnuto, že se upraví přísná pravidla, která určovala kvalitu výtvorů vysoké módy. Namísto dříve vystavovaných 45 modelů, budou předvádět jenom 25. Navíc bylo povolené šití na šicím stroji. A pravě to nedávalo žádný smysl, jelikož rozdíl mezi Haute couture a pret-a-porter de luxe v takovém případě nebyl žádný. Byl to začátek velkých změn ve světě vysoké módy.

 

Dá se říct, že Haute couture přirozeně zabírá místo v uměleckém světě, ale má dosah i do praktického života celé společností. Svým působením v uměleckém světě získávají modely Haute couture na hodnotě, kterou jejich nositelky vidí a uctívají. Ženy jsou ochotné utratit nemalou sumu peněz, aby si mohly pořídit podobný umělecký skvost. Takových ale ve světě je menšina.

 

Sami módní návrháři si ovšem uvědomují sílu většiny, a proto své návrhy, byť ne ve stejné či podobné kvalitě, přivádějí i lidem z nižší společenské vrstvy. Vysoká móda se nachází na pomezí praktické a estetické funkce, neboť módní svět obohacuje o neotřelé modely, plné extravagance, ale přitom se stále více obrací k masové společnosti, která si žádá méně okázalé modely. Tvůrci částečně přehodnotili svůj postoj k tvorbě a začali vymýšlet kroky, které vedou ke znovunavrácení vysoké módy do šatník společnosti. Proto v posledních letech můžeme vidět jak Haute couture v rámci přiblížení se společnosti přebírá vlivy z módy ulice, které přetváří

a dává jim novou podobu.