MAYAM

Kreativita nestojí na místě a každou chvíli nabírá větší tempo. Časy kdy jsme si museli zvyknout na nějaké „nezvyklé“ barvy, látky, střihy nebo dokonce kombinaci těchto věcí, jsou už dávno za námi a nám nezbývá nic jiného, než si užívat, obdivovat nebo občas nechápat fantazii designérů. Často slyším, že spousty vymyšlených designů jsou nepraktické, nepochopitelné a složité v nošení a skládání zajímavých stylistických obrazů. Z části je to tak, ale musíme být připraveni, že pokud chceme být jiní včetně toho, že si pořídíme nějaký designérský kousek, ať tak či onak, budeme odlišní od ostatních. Je těžké to pro pochopení lidem, kteří byli zvyklí na to, že oblečení musí být praktické a neupozorňovat na sebe. Žijeme ale v jiné době a právě být odvážným ve svém výběru a nebýt vázán stereotypy je tím, čím je odlišné 21 století. A pokud byste rádi něco netradičního s nádechem minimalismu, Asie a nové tvorby na českém trhu podívejte se na editorial, který nafotila mladá designérka Maya.

 

V roce 2020 Maya ukončila 3 leté studium na VOŠON v Holešovicích, pod kreativním vedením MgA. Evy Vontorové. Její důraz na čistotu linii a minimalistické smýšlení v oblasti designu ovlivnil tvorbu Mayi a proto vše, co se naučila, mísí se závanem inspirace z asijských metropolí. Inspirací pro ni, je tvorba japonského designéra Jódži Yamamoty. Ve své tvorbě, kterou označila dvěma slovy "zen a swag" kombinuje klasické oděvy v jednoduchých a čistých liniích, mírně oversized, spolu s drobným neočekávaným prvkem, či agresivní barvou a snaží se spojit zdánlivě neslučitelné. Svou tvorbu vymýšlí ve variantách pro muže i ženy, popřípadě unisex. Protože móda nezná gender, neměla by omezovat, ale povznášet ducha a povzbudit kreativitu.

 

Na našich stánkách vidíte editorial projektu pod názvem ENSŌ, kde netypickým prvkem jsou právě průstřihy, které se postarají o moment překvapení a hravou variabilitu při nošení. A že ta díra není jen tak ledajaká, ale je to kruh, v japonštině ensō. Smetanově bílá evokuje nevinnost a hluboké ponoření se do sebe sama. Průstřihy odkazují na lhostejnost k pravidlům, opovrhují jimi. Bezstarostné mládí vždy hledá nové způsoby.

Někdy je fajn vykročit z davu a zkusit to, co jste ještě nikdy nezkusili a pokud dáme šanci svým „vybočením“ ukázat tvorbu mladých návrhářů, dáme šanci novému odvětví kultury.

FOTO, STYLING, OBLEČENÍ Maya M.

MODEL Jiří Peška

MA Fresh Face