ČAS NA ŠTĚSTÍ

Když jsem přemýšlela o jednom z těch krásných slunných editorialu, které jsme ještě stihli nafotit, než se nám definitivně zkazilo počasí, narazila jsem na jeden velmi zajímavý citát, který nejlépe vystihuje náš život. “Dospěli čekají celý týden na pátek, celý rok na léto a celý život na štěstí. Děti nemají čas na blbost, protože jsou šťastní teď“...

 

Dětské štěstí spočívá v maličkostech, které skoro dospělé oko nemůže spatřit. My dospěli vnímáme štěstí jako hmotnou věc, kterou bychom chtěli pouze pro sebe; jakmile docílíme svého cíle netěšíme se z toho, dokonce hledáme ve všem i ty nejmenší chyby. Nevidíme radost z vykonané práce a nedokážeme se těšit z úspěchů ostatních.

 

V průběhu tohoto focení jsem uviděla jednu zábavnou situaci, kdy malé holčičky, které byly na procházce se svými maminkami, celou dobu pozorovaly jak naše modelky pózují. Dokonce jedna z nich se snažila dělat úplně stejné pohyby. A i když se jí to nedařilo napoprvé, dělala to tak dlouho než tomu přišla na kloub. Měly z toho takovou radost, že na prosby maminek, aby už šly domů vůbec nereagovaly. Štěstí holčiček si nebylo možné nepovšimnout. Usmívala jsem se a uvědomovala si, že taková maličkost pro dospělé, dokáže vykouzlit tolik radosti dětem. V očích holčiček, to ale maličkost nebyla, byl to zážitek, který dokázaly správně ohodnotit a proměnit ho na štěstí, tak, jak to nedokážeme my, dospěli.

 

Každý z nás může být šťastným, protože důvodů k tomu máme více než dost. Stačí jenom chtít to štěstí vidět.